یک تغییر کوچک در رفتار مصرفی خانوارهای ایرانی میتواند معجزه اقتصادی بزرگی خلق کند! بررسیهای وزارت نیرو نشان میهد تنها با ۱۰ درصد کاهش مصرف برق خانگی، میتوان ۳۰۰۰ مگاوات صرفهجویی کرد – رقمی که ۷۵ درصد نیاز صنعت فولاد کشور را تأمین کرده و از هزینه ۴ میلیارد دلاری احداث نیروگاههای جدید جلوگیری میکند!
به گزارش کلینپست و به نقل از پاون، تنها با ۱۰ درصد کاهش مصرف برق در بخش خانگی، میتوان تا ۳۰۰۰ مگاوات در مصرف انرژی صرفهجویی کرد. این میزان معادل ظرفیت ۲ نیروگاه ۱۵۰۰ مگاواتی است و از نیاز به سرمایهگذاری ۴ میلیارد دلاری برای احداث نیروگاههای جدید جلوگیری میکند.
موضوع اقتصاد انرژی در صنعت برق از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که تولید برق نیازمند سرمایهگذاریهای سنگین در احداث نیروگاهها، نگهداری تأسیسات و شبکههای انتقال و توزیع است. به عنوان مثال، هزینه احداث دو نیروگاه ۴۰۰۰ مگاواتی حدود ۳ میلیارد دلار برآورد میشود. همچنین هزینه تولید هر کیلوواتساعت برق حدود ۱۰ سنت (معادل ۸۰۰۰ تومان) است که برای یک نیروگاه ۲۰۰۰ مگاواتی، هر ساعت فعالیت حدود ۱۰ میلیارد تومان هزینه دارد.
تجربه جهانی در مدیریت مصرف
کشورهای پیشرفته با ابزارهای مختلفی مانند تعرفهگذاری پلکانی و مشوقهای مالی، مصرف برق را مدیریت میکنند. به عنوان نمونه، در آمریکا در دورههای اوج مصرف، قیمت برق تا سه برابر افزایش مییابد تا هم مصرف کاهش یابد و هم شرکتهای تولیدکننده متضرر نشوند. در ایران اما هنوز ابزارهای قیمتی بازدارندگی لازم را ندارند و بیشتر از راهکارهای فرهنگی و تشویقی استفاده میشود.
کاهش ۱۰ درصدی مصرف برق خانگی علاوه بر صرفهجویی ۴ میلیارد دلاری در احداث نیروگاه، موجب صرفهجویی سالانه ۵ میلیارد مترمکعب سوخت نیروگاهی و ۱۷ میلیارد کیلوواتساعت انرژی الکتریکی میشود که ارزش آن حدود ۱۷۰۰ میلیون دلار است. درحالیکه این رقم قابلتوجه میتواند در سایر بخشهای حیاتی مانند عمران، بهداشت یا توسعه انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری شود.
جالب اینکه کل مصرف برق صنایع فولادی کشور حدود ۴۰۰۰ مگاوات است. بنابراین صرفهجویی ۳۰۰۰ مگاواتی ناشی از کاهش ۱۰ درصدی مصرف خانگی، میتواند ۷۵ درصد نیاز این صنعت را تأمین کند. این آمار بهخوبی نشان میدهد که مدیریت مصرف برق چه نقش کلیدی در اقتصاد انرژی کشور ایفا میکند.
More Stories
استخدام سالانه ۷۰۰ نیرو در دستورکار سازمان محیط زیست
صدور مجوز احداث نیروگاه خورشیدی ۳۰۰ مگاواتی در پایتخت
ایران به ۲۰۰۰ مگاوات ظرفیت نیروگاه تجدیدپذیر دست یافت