کلین‌پست

رسانه تخصصی انرژی‌های پاک و محیط‌زیست

آسیا پیشتاز رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان؛ سهم ۷۱ درصدی از رشد ظرفیت انرژی‌های پاک

آسیا پیشتاز رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در جهان؛ سهم ۷۱ درصدی از رشد ظرفیت انرژی‌های پاک

براساس جدیدترین گزارش آژانس بین‌المللی انرژی‌های تجدیدپذیر (IRENA)، آسیا با سهم ۷۱ درصدی از رشد ظرفیت انرژی‌های پاک در سال ۲۰۲۴، جایگاه خود را به‌عنوان قطب توسعه این بخش حفظ کرده است. این درحالی است که آفریقا با وجود پتانسیل‌های فراوان، تنها ۷.۲ درصد در این رشد سهم داشته و شکاف منطقه‌ای در توسعه انرژی‌های پاک همچنان درحال افزایش است.

طبق این گزارش، آسیا مانند چند سال گذشته جایگاه پیشروی خود را حفظ کرده و ۷۱ درصد از ظرفیت جدید تجدیدپذیرها در سال ۲۰۲۴ را به خود اختصاص داده است. پس از آن، اروپا و آمریکای شمالی به‌ترتیب سهم ۱۲.۳ و ۷.۸ درصدی داشته‌اند. این امر شکافی عظیم با آفریقا، اوراسیا، آمریکای مرکزی و کارائیب ایجاد می‌کند که مجموعاً ۲.۸ درصد از کل افزایش ظرفیت تجدیدپذیرها را به خود اختصاص داده‌اند. آفریقا، علی‌رغم فرصت‌های عظیم اقتصادی و توسعه‌ای، ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود را تنها ۷.۲ درصد افزایش داده است!

اگرچه ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر در سال ۲۰۲۴ با رشد ۱۵ درصدی به ۵۸۲ گیگاوات رسید، اما کارشناسان هشدار می‌دهند این روند برای تحقق هدف سه برابری شدن ظرفیت تا ۲۰۳۰ که در کنفرانس تغییرات اقلیمی COP28 تعیین شد، کافی نیست. جهان برای رسیدن به هدف ۱۱.۲ تراواتی خود نیازمند رشد سالانه ۱۶.۶ درصدی است، درحالی‌که با نرخ فعلی تنها به ۱۰.۳ تراوات خواهد رسید. دستیابی به این هدف تا سال ۲۰۳۰ مستلزم آن است که ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر حتی با سرعتی بیشتر، یعنی سالانه ۱۶.۶ درصد در کمتر از پنج سال باقی‌مانده افزایش یابد.

همچنین بخوانید: جهش بی‌سابقه سرمایه‌گذاری جهانی در انرژی‌های پاک به ۲.۲ تریلیون دلار در ۲۰۲۵

سلطه انرژی خورشیدی و بادی

انرژی خورشیدی با افزایش ۴۵۳ گیگاواتی در سال ۲۰۲۴، سهم ۷۸ درصدی از رشد تجدیدپذیرها را به خود اختصاص داده و برتری اقتصادی خود را تثبیت کرده است. انرژی بادی نیز با ۱۱۴ گیگاوات افزایش در رتبه دوم قرار دارد. جالب اینکه سهم تجدیدپذیرها از ظرفیت نصب‌شده جهانی (۴۶.۲ درصد) به‌سرعت درحال نزدیک شدن به سهم سوخت‌های فسیلی (۴۷.۳ درصد) است.

تولید برق سبز در مسیر پیشرفت

در سال ۲۰۲۳، تولید برق تجدیدپذیر با رشد ۵.۶ درصدی به ۸۹۲۸ تراوات-ساعت رسید و حدود ۳۰ درصد از تولید جهانی برق را تشکیل داد. این درحالی است که تولید برق غیرتجدیدپذیر تنها ۱.۲ درصد رشد داشته است. این آمار نشان می‌دهد که گذار انرژی در جهان درحال شتاب‌گرفتن است؛ هرچند برای تحقق اهداف اقلیمی نیاز به تسریع این روند احساس می‌شود.

همچنین بخوانید: بزرگ‌ترین قرارداد خرید برق تجدیدپذیر جهان در عربستان سعودی امضا شد

About The Author