براساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی (WMO)، زمین به مرحله خطرناکی از گرمایش جهانی وارد شده و میانگین دمای زمین در تابستان ۲۰۲۴ نسبت به قرن بیستم ۱.۵ تا ۱.۶ درجه سانتیگراد افزایش یافته که پیامدهای ویرانگری داشته است. این افزایش دما موجب آتشسوزیهای گسترده در جنگلهای اروپا و کانادا و موجهای گرمای کشنده در شهرهای بزرگی مانند دهلی، ریاض، مادرید و فینیکس شده است.
«آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل متحد، در سخنرانی روز جهانی محیط زیست (۵ ژوئن ۲۰۲۴) هشدار داد که جهان در مسیر رسیدن به گرمایش ۲.۶ درجهای تا پایان قرن حاضر است که بهمعنای نابودی نسلها خواهد بود.
پیشبینیهای نگرانکننده برای سالهای آینده
گزارش WMO پیشبینی میکند میانگین دمای جهانی بین سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۹ بین ۱.۲ تا ۱.۹ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین دمای جهانی در سالهای ۱۸۵۰ تا ۱۹۰۰ (پیش از صنعتی شدن) باشد. براساس این گزارش، با احتمال ۸۰ درصد، حداقل یک سال در این بازه زمانی گرمتر از گرمترین سال ثبتشده تاکنون (۲۰۲۴) باشد. همچنین ۸۶ درصد احتمال دارد که حداقل یک سال دمای زمین بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن افزایش یابد؛ آستانهای که دانشمندان آن را نقطه بحرانی میدانند.
رکوردشکنی دما در ماههای اخیر
سرویس تغییرات اقلیمی کوپرنیک (C3S) آوریل ۲۰۲۵ را بهعنوان دومین آوریل گرم تاریخ ثبت کرده است. این بیستویکمین ماه در ۲۲ ماه گذشته بود که میانگین دمای جهانی بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن قرار گرفت. دادههای این سازمان نشان میدهد میانگین دمای سطح زمین در آوریل ۲۰۲۵ به ۱۴.۹۶ درجه سانتیگراد رسید که ۰.۶۰ درجه بالاتر از میانگین ۱۹۹۱-۲۰۲۰ و ۱.۵۱ درجه بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن است.
نیاز فوری به اقدامات جهانی
کارشناسان هشدار میدهند که جهان اکنون در وضعیت «جهنم اقلیمی» قرار دارد و برای جلوگیری از فاجعهبارترین پیامدهای تغییرات آبوهوایی، اقدامات فوری مانند حذف تدریجی یارانههای سوختهای فسیلی، توسعه سریع انرژیهای تجدیدپذیر و آموزش تابآوری اقلیمی ضروری است. بدون چنین اقداماتی، زمین بهسمت شرایط غیرقابل کنترل پیش خواهد رفت که تهدیدی جدی برای تمدن بشری محسوب میشود.
More Stories
ظاهراً کشورهای درحالتوسعه نمیتوانند گذار کامل به انرژیهای پاک داشته باشند!
هشدار: ذخایر سدهای استان همدان رو به کاهش است!
گزارش تحلیلی: رقابت بر سر انرژیهای تجدیدپذیر تنشهای ژئوپلیتیکی جدیدی رقم خواهد زد؟