رئیس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به چالشهای متعدد بخش کشاورزی، از ضایعات ۲۵ تا ۳۰ درصدی محصولات کشاورزی خبر داد که معادل غذای موردنیاز ۲۰ میلیون نفر است و موجب هدررفت ۱۳ میلیارد مترمکعب آب میشود.
به گزارش کلین پست، «ذبیحاله خدائیان» در مراسم آغاز سال جدید زراعی با تأکید بر اهمیت امنیت غذایی بهعنوان ملموسترین مؤلفه استقلال کشور، وابستگی به واردات کالاهای اساسی مانند دانههای روغنی را یکی از چالشهای ساختاری این بخش دانست.
وی اعلام کرد: با گذشت ۱۳ سال از قانون تمرکز وظایف کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی هنوز در تأمین داخلی این کالاها موفقیتی حاصل نشده است.
وی با اشاره به اختلاف آماری در اراضی کشاورزی، نبود دادههای دقیق را مانعی برای سیاستگذاری و نظارت مؤثر عنوان کرد: برخی از ۱۶.۵ میلیون هکتار سخن میگویند، برخی از ۱۸.۵ و برخی از بیش از ۲۳ میلیون هکتار و بدون آمار دقیق، امکان برنامهریزی و نظارت وجود ندارد.
خدائیان به نوسانات قیمت برنج اشاره کرد و افزود که این محصول با قیمت دستوری عرضه میشود اما با نرخ ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تومان به دست مصرفکننده میرسد که نشاندهنده نقص در نظام نظارتی است.
رئیس سازمان بازرسی کل کشور تصمیمات خلقالساعه در حوزه واردات و صادرات را عامل سردرگمی کشاورزان دانست و بر ضرورت ثبات سیاستی از زمان کشت تا پایان سال تأکید کرد. وی استفاده از انرژی خورشیدی برای چاههای کشاورزی را راهکاری برای جلوگیری از مشکلات آبیاری ناشی از قطعی برق عنوان نمود.
خدائیان راهکارهای کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری را شامل تجمیع اراضی، توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی، گسترش سردخانهها و بازارهای صادراتی دانست. وی همچنین از کاهش کیفیت خاکهای کشاورزی، گسترش ساختوساز در اراضی درجه یک و دو، و تغییر کاربری غیرقانونی اراضی انتقاد کرد و خواستار اجرای دقیق قانون جهش تولید مسکن شد.
این مسئول دولتی بر شفافیت در واردات و صادرات تأکید کرد و گفت که اطلاعات مربوط به واردات نباید محرمانه باشد. وی همچنین از کمبود نیرو در حوزه نظارت انتقاد کرد و افزود که تنها با مجازات و تعزیرات نمیتوان بازار را کنترل کرد و باید سیاستگذاری و برنامهریزی دقیقی انجام شود.
بیشتر بخوانید: تحویل حجمی آب به کشاورزان؛ راهکاری مؤثر برای مدیریت منابع آبی