اردیبهشت ۹, ۱۴۰۴

کلین‌پست

رسانه تخصصی انرژی‌های پاک و محیط‌زیست

امضای دو توافقنامه تاریخی میان امارات و اندونزی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شناور

امضای دو توافقنامه تاریخی میان امارات و اندونزی برای توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شناور

در ادامه تلاش‌های جهانی برای گذار به انرژی‌های پاک، شرکت مصدر امارات با امضای دو توافقنامه کلیدی با شرکت برق اندونزی، گام بلندی در توسعه نیروگاه‌های خورشیدی شناور در جنوب‌شرق آسیا برداشت؛ اقدامی که می‌تواند آینده انرژی در منطقه را متحول کند.

شرکت «مصدر» (Abu Dhabi Future Energy Company PJSC – Masdar)، پیشگام انرژی پاک در امارات متحده عربی، و شرکت برق دولتی اندونزی «پی‌تی‌پی‌ال‌ان» (PT PLN Persero)، دو توافق‌نامه مهم برای توسعه پروژه‌های نیروگاه خورشیدی شناور در بزرگ‌ترین بازار انرژی جنوب شرق آسیا امضا کرده‌اند. این توافقنامه‌ها در جریان سفر رسمی پرابوو سوبیانتو، رئیس‌جمهور اندونزی به امارات متحده عربی، نهایی شده‌اند و نقطه عطفی در همکاری‌های دو کشور در مسیر گذار به انرژی پاک محسوب می‌شوند.

این دو شرکت تفاهم‌نامه‌ای برای توسعه یک نیروگاه خورشیدی شناور در مخزن سد «جاتی‌گده» واقع در جاوای غربی امضا کردند؛ پس از آنکه مصدر موفق شد پایین‌ترین تعرفه را در برنامه مناقصه Hijaunesia 2023 به دست آورد. ساخت این نیروگاه قرار است از سال جاری میلادی آغاز شود و تکمیل آن برای سال ۲۰۲۷ برنامه‌ریزی شده است.

همچنین مصدر و پی‌ال‌ان توافق‌نامه‌ای موسوم به «اصول همکاری» برای بررسی امکان توسعه نیروگاه خورشیدی شناور سیراتا (Cirata) با ظرفیت ۱۴۵ مگاوات برق متناوب امضا کردند. فاز نخست این نیروگاه در نوامبر ۲۰۲۳ آغاز به کار کرده است.

این توافق‌ها هم‌زمان با سفر رسمی «پرا‌بوو سوبیانتو»، رئیس‌جمهور اندونزی، به امارات متحده عربی انجام شده و امضاکنندگان آن «محمد جمیل الرماحی»، مدیرعامل مصدر، و «دکتر دارماوان پراسوجو»، رئیس هیئت‌مدیره پی‌تی‌پی‌ال‌ان (Persero) بودند.

این همکاری‌ها بر پایه روابط مستحکم امارات و اندونزی استوار است و در راستای هدف اندونزی برای دستیابی به سطح خالص صفر انتشار کربن تا سال ۲۰۵۰ انجام می‌شود. رئیس‌جمهور پرا‌بوو سال گذشته اعلام کرد که اندونزی قصد دارد طی ۱۵ سال آینده بیش از ۷۵ گیگاوات ظرفیت انرژی تجدیدپذیر به شبکه خود اضافه کند تا گذار به اقتصادی کم‌کربن را تسریع کند.

در فوریه گذشته نیز دولت اندونزی نهاد جدیدی به نام «دانانتارا اندونزیا» (Danantara Indonesia) را به‌عنوان آژانس مدیریت سرمایه‌گذاری راهبردی تأسیس کرد تا مدیریت و رقابت‌پذیری جهانی شرکت‌های دولتی کلیدی از جمله پی‌ال‌ان را بهبود بخشد.

محمد جمیل الرماحی، مدیرعامل مصدر، گفت: «پروژه جاتی‌گده گامی مهم در ادامه همکاری‌های ما با پی‌ال‌ان خواهد بود و توسعه آن، در کنار گسترش نیروگاه رکوردشکن سیراتا، فرصتی ارزشمند برای بهره‌گیری از تجربیاتمان در توسعه پروژه‌های خورشیدی شناور است. این توافق‌نامه‌ها نشان‌دهنده تعهد پایدار ما برای حمایت از اهداف بلندپروازانه اندونزی در حوزه انرژی تجدیدپذیر هستند. ما مشتاقانه منتظریم تا این همکاری موفق با پی‌ال‌ان را گسترش دهیم و پروژه‌هایی را اجرا کنیم که موجب رشد پایدار در اندونزی می‌شوند.»

دکتر دارماوان پراسوجو، رئیس هیئت‌مدیره پی‌تی‌پی‌ال‌ان نیز افزود: «پی‌ال‌ان کاملاً متعهد به رهبری در گذار انرژی اندونزی است. این همکاری‌ها گواهی بر تلاش جهانی و مشترک برای مقابله با بحران اقلیمی هستند. با گسترش ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر، نه‌تنها وابستگی به سوخت‌های فسیلی را کاهش می‌دهیم، بلکه پایداری انرژی را ارتقا داده و حاکمیت انرژی را تقویت می‌کنیم، در حالی که رشد اقتصادی را نیز به پیش می‌بریم.»

پروژه نوآورانه سیراتا که در سال ۲۰۲۳ به بهره‌برداری رسید، اکنون انرژی تجدیدپذیر کافی برای تأمین برق ۵۰ هزار خانه را تولید می‌کند و سالانه باعث کاهش ۲۱۴ هزار تُن انتشار گاز کربن‌دی‌اکسید می‌شود.

پس از آنکه مقررات جدید اجازه افزایش سطح پوشش آبی برای پروژه‌های انرژی تجدیدپذیر را فراهم کرد، مصدر و پی‌ال‌ان در سال ۲۰۲۳ توافق‌نامه‌ای برای ارزیابی افزایش ظرفیت نیروگاه سیراتا امضا کردند. این توافق اخیر پس از تکمیل موفقیت‌آمیز مطالعات امکان‌سنجی انجام شده است.

اندونزی، به‌عنوان بزرگ‌ترین مجمع‌الجزایر جهان با بیش از ۱۷ هزار جزیره و ۶۰۰ دریاچه و مخزن طبیعی، شرایطی ایده‌آل برای گسترش نیروگاه‌های خورشیدی شناور فراهم می‌کند.

اندونزی یکی از شرکای راهبردی کلیدی امارات در جنوب شرق آسیا به شمار می‌رود. امارات سرمایه‌گذاری‌های فزاینده‌ای در این کشور دارد، از جمله سرمایه‌گذاری راهبردی در سال ۲۰۲۳ که ورود مصدر به بخش انرژی زمین‌گرمایی (ژئوترمال) را رقم زد.

مصدر در دو سال گذشته به‌طور چشم‌گیری ظرفیت سبد جهانی انرژی تجدیدپذیر خود را افزایش داده و از ۲۰ گیگاوات در سال ۲۰۲۲ به ۵۱ گیگاوات تا پایان سال ۲۰۲۴ رسانده است، که معادل رشد ۱۵۰ درصدی است.

این شرکت تاکنون در بیش از ۴۰ کشور پروژه‌هایی را توسعه داده یا در آن‌ها شریک شده و مأموریت دارد ظرفیت سبد انرژی تجدیدپذیر خود را تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰ گیگاوات برساند و به یکی از تولیدکنندگان پیشتاز هیدروژن سبز در جهان تبدیل شود.

About The Author