کلین‌پست

رسانه تخصصی انرژی‌های پاک و محیط‌زیست

انقلاب انرژی پاک در هند؛ رشد ۳ برابری ظرفیت تجدیدپذیر در یک دهه

انقلاب انرژی پاک در هند؛ رشد ۳ برابری ظرفیت تجدیدپذیر در یک دهه

در سال‌های اخیر، هند توانسته گام‌های بلندی در مسیر استفاده از انرژی‌های پاک بردارد. طبق گزارش‌ها، ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر این کشور، شامل برق خورشیدی، بادی و آبی، در یک دهه گذشته به بیش از ۲۳۲ گیگاوات، حدود ۳ برابر بیشتر از قبل، رسیده است.

به گزارش economictimes، در سال ۲۰۲۴، هند موفق شده ۲۵ گیگاوات به ظرفیت انرژی‌های تجدیدپذیر خود اضافه کند؛ این مقدار نسبت به سال قبل رشد بیش از ۳۴ درصدی را نشان می‌دهد. این روند، هند را به یکی از سریع‌ترین بازارهای درحال‌رشد انرژی پاک در جهان تبدیل کرده است.

رشد انرژی‌های تجدیدپذیر در هند

در بخش انرژی خورشیدی، هند تا سال ۲۰۱۴ تقریباً در حوزه تولید تجهیزات خورشیدی حضور پررنگی نداشت و ظرفیت تولید ماژول‌های خورشیدی آن تنها حدود ۲ گیگاوات بود. اکنون این رقم به بیش از ۱۰۸ گیگاوات و رشدی چندبرابری را تجربه کرده است.

در بخش انرژی بادی نیز، ظرفیت نصب‌شده از ۲۱ گیگاوات در سال ۲۰۱۴ به ۵۱ گیگاوات افزایش یافته است و رشد بیش از ۲ برابری را تجربه کرده است. بخش انرژی زیست‌توده هم با رشد ۴۲ درصدی طی ۱۰ سال گذشته، از ۸.۱ گیگاوات به ۱۱.۵ گیگاوات رسیده است.

در کنار این موارد، هند برنامه‌هایی برای توسعه تولید داخل تجهیزات انرژی پاک دارد تا وابستگی به واردات را کاهش دهد. ظرفیت تولید ماژول‌های خورشیدی این کشور درحال‌حاضر به ۹۰ گیگاوات رسیده و هدف‌گذاری شده تا سال ۲۰۳۰ به ۱۵۰ گیگاوات برسد.

بااین‌حال، با وجود این پیشرفت‌ها، تنها ۴ درصد از سرمایه‌گذاری جهانی در حوزه انرژی پاک به هند اختصاص دارد.

کاهش ۸۰ درصدی هزینه تولید برق از نیروگاه‌های خورشیدی

طبق گزارش، هزینه تولید برق از انرژی خورشیدی در سال‌های اخیر به‌طور قابل‌توجهی کاهش یافته؛ به‌طوری‌که در برخی پروژه‌ها قیمت تمام‌شده برق تا ۸۰ درصد پایین آمده است. در هند، تولید برق از نیروگاه‌های خورشیدی جدید همراه با ذخیره‌ساز انرژی، از ساخت نیروگاه‌های زغال‌سنگی جدید اقتصادی‌تر است؛ و حتی برق خورشیدی به‌تنهایی از بهره‌برداری نیروگاه‌های زغال‌سنگ موجود نیز ارزان‌تر تمام می‌شود.

درحال‌حاضر، واردات سوخت‌های فسیلی حدود ۵ درصد از تولید ناخالص داخلی هند را به خود اختصاص داده‌اند، اما گذار به انرژی‌های تجدیدپذیر، به‌ویژه خورشیدی و بادی، گزینه‌ای مقرون‌به‌صرفه محسوب می‌شود.

هند قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ به ظرفیت ۵۰۰ گیگاوات انرژی پاک برسد. این مسیر، نه‌تنها به کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و مقابله با تغییرات اقلیمی کمک می‌کند، بلکه فرصت‌های اقتصادی تازه‌ای در حوزه اشتغال، فناوری و سرمایه‌گذاری نیز فراهم می‌آورد. این هدف مستلزم اضافه شدن سالانه حدود ۵۰ گیگاوات ظرفیت سبز در پنج تا شش سال آینده است.

همچنین بخوانید: رشد سریع انرژی خورشیدی در پاکستان؛ پاکستان چگونه این انقلاب سبز را رقم زد؟

About The Author