خانوادهها نقشی اساسی در حفاظت از محیطزیست و تحول درزمینه مصرف انرژی دارند؛ بهویژه اگر از فناوریهای سازگار با محیطزیست مانند پنلهای خورشیدی، خودروهای برقی و پمپهای حرارتی بهره ببرند. اما چگونه میتوان اطمینان حاصل کرد که در آینده، تعداد بیشتری از خانوادهها از این فناوریها استفاده خواهند کرد؟ پژوهشگران دانشگاههای بازل و ژنو در پژوهشی جدید به این پرسش پرداختهاند.
دکتر «مارت فان درکام» و پروفسور «اولف هانل» از دانشگاه بازل سوئیس، همراه با تیمی از پژوهشگران دانشگاه ژنو، پژوهشی پیرامون اقدامات سیاسی موردنیاز برای تحقق کامل این هدف انجام دادهاند.
محققان ابتدا از ۱۵۰۰ خانواده سوئیسی نظرسنجی کردند تا دلایل انتخاب یا عدم انتخاب فناوریهای دوستدار محیطزیست را ارزیابی کنند. سپس دادههای بهدستآمده را وارد یک مدل پویا کردند که خانوارها و تعاملاتشان را بهعنوان یک جامعه تصمیمگیرنده شبیهسازی میکرد. این مدل به پژوهشگران امکان داد که بررسی کنند کدام سیاستها بهتر با نیازهای خانوادهها سازگار است و درنتیجه میتواند به پذیرش گستردهتر این فناوریها کمک کند.
به گفته فان درکام، رقابت فزاینده بین تولیدکنندگان، باعث شده فناوریهای دوستدار محیطزیست مانند خودروهای برقی و پنلهای خورشیدی، مقرونبهصرفهتر و برای مصرفکنندگان جذابتر شوند، بااینحال، اجرای سیاستهای کارآمد همچنان برای گسترش استفاده از این فناوریها ضروری است:
«این مشوقهای فردی نیستند که تفاوت چشمگیری ایجاد میکنند، بلکه ترکیب درست اقدامات سیاسی است که نقش تعیینکنندهای دارد.»
برای مثال، ارائه یارانه برای پنلهای خورشیدی یا پمپهای حرارتی تنها بخشی از راهحل است. در کنار آن، رفع موانعی که مستأجران را از بهرهگیری از این فناوریها بازمیدارد نیز اهمیت زیادی دارد.
فان در کام توضیح میدهد: «تا امروز، مالکان ساختمانها باید این سرمایهگذاری را انجام میدادند، اما درنهایت مستأجران از کاهش هزینههای انرژی بهرهمند میشوند و این موضوع باعث شده که سرمایهگذاری برای مالکان چندان مقرونبهصرفه نباشد.»
همچنین پروفسور هانل تأکید کرد: «نزدیک به دوسوم خانوادههای سوئیسی مستأجر هستند. این امر پتانسیل عظیم و استفادهنشدهای را نشان میدهد که میتواند گامی بزرگ بهسوی انقلاب انرژی باشد.»
محققان بر این باورند که تحقیقات بینرشتهای که علاوه بر بررسی نوآوریهای فناوری، ترجیحات متنوع مصرفکنندگان را نیز در نظر بگیرد، میتواند راهکارهایی برای طراحی بستههای حمایتی هدفمند و ایجاد ساختارهای مناسب ارائه دهد. به گفته هانل:
«باید تخصصها و روشهای مختلف را گردهم آوریم تا با چالشهای پیچیده و چندوجهی مانند تغییرات آبوهوایی و تحول انرژی مقابله کنیم.»
نتایج این پژوهش در مجله Cell Reports Sustainability منتشر شده است.
More Stories
نکات ایمنی که باید در زمان طراحی و اجرای نیروگاه خورشیدی رعایت کنید
سرمایهگذاری شرکت چینی برای تولید ۳۰۰ مگاوات برق خورشیدی در بوشهر
برنامهریزی هلدینگ خلیجفارس برای تولید ۵ هزار مگاوات انرژی خورشیدی