گزارشها نشان میدهند طی سال گذشته، ۱۱ درصد از برق اتحادیه اروپا از انرژی خورشیدی تأمین شده، درحالیکه سهم زغالسنگ ۱۰ درصد بوده است. بهنظر میرسد انرژی خورشیدی درحال پیشیگرفتن از سوختهای فسیلی بوده و اتحادیه اروپا گامهای مهمی در مسیر گذار به انرژیهای پاک برداشته است.
به گزارش Theguardian و به نقل از اندیشکده اقلیمی Ember، سال گذشته میلادی (۲۰۲۴) در اتحادیه اروپا برق تولیدشده از انرژی خورشیدی بیشتر از زغالسنگ بوده است. به گفته تحلیلگران، این «نقطه عطفی» برای گذار به انرژی پاک محسوب میشود.
براساس گزارش Ember، پنلهای خورشیدی ۱۱ درصد از برق اتحادیه اروپا را در سال ۲۰۲۴ تولید کردهاند، درحالیکه نیروگاههای زغالسنگ ۱۰ درصد از تولید برق را به خود اختصاص دادهاند. همچنین در این سال، نقش گاز فسیلی برای پنجمین سال متوالی کاهش یافت و به ۱۶ درصد از ترکیب برق محدود شد.
«بئاتریس پتروویچ»، یکی از نویسندگان این گزارش اعلام کرد:
«این نقطه عطف بزرگی است! زغالسنگ قدیمیترین روش تولید برق به شمار میرود اما آلودهکنندهترین روش نیز محسوب میشود. به نظر من، انرژی خورشیدی ستارهای درحال طلوع است!»
اگرچه زغالسنگ نقشی کلیدی در شکلگیری و رشد صنعت ایفا کرده و یکی از اساسیترین سوختها در تأمین انرژی محسوب میشود، بااینحال، این سوخت بیش از هر منبع انرژی دیگری به گرمایش زمین دامن زده است.
اتحادیه اروپا حدود نیمی از برق خود را از انرژیهای سبز تأمین میکند
در سال ۲۰۰۳، مصرف زغالسنگ در تولید برق اتحادیه اروپا به اوج خود رسید و از آن زمان تاکنون ۶۸ درصد کاهش یافته است. در این راستا، منابع پاک تولید برق رشد چشمگیری داشتهاند. در سال ۲۰۲۴، انرژی بادی و خورشیدی مجموعاً به ۲۹ درصد از تولید برق اتحادیه اروپا رسید و نیروهای برقآبی و هستهای نیز پس از کاهش در سال ۲۰۲۲، دوباره درحال بازگشت به اوج هستند.
«جنی چیس»، تحلیلگر انرژی خورشیدی در بلومبرگ NEF که در این گزارش مشارکت نداشته است، میگوید: «این خبر خوبی است که افزایش ساخت پنلهای خورشیدی به کاهش مصرف سوختهای فسیلی منجر شده است.»
براساس این گزارش، سهم زغالسنگ در ۱۶ کشور از ۱۷ کشوری که در سال ۲۰۲۴ هنوز از آن استفاده میکردند، کاهش یافته است. همچنین، اشاره شده که زغالسنگ در بسیاری از سیستمها به منبع انرژی «حاشیهای یا حتی غایب» تبدیل شده است.
آلمان و لهستان، دو کشوری که بیشترین میزان زغالسنگ اتحادیه اروپا را مصرف میکنند، نیز ازجمله کشورهایی بودند که بهسمت منابع انرژی پاکتر حرکت کردهاند. طبق گزارش، سهم زغالسنگ در شبکه برق آلمان نسبت به سال قبل ۱۷ درصد کاهش یافته و در لهستان نیز این کاهش به ۸ درصد رسیده است.
علاوهبراین، مصرف گاز فسیلی نیز همچنان روند نزولی داشته و در ۱۴ کشور از ۲۶ کشوری که از برق گازی استفاده میکنند، کاهش یافته است.
این یافتهها درحالی منتشر شدهاند که پس از دو سال کاهش شدید تقاضای برق بهدلیل حمله گسترده روسیه به اوکراین، افزایش اندکی در تقاضای برق مشاهده شده است. اتحادیه اروپا نیز برنامهای را برای صرفهجویی در انرژی، یافتن تأمینکنندگان جدید سوخت فسیلی و تسریع در گذار به انرژی پاک معرفی کرد.
«گریگوری نمِت»، پژوهشگر انرژی در دانشگاه ویسکانسین-مدیسون و یکی از نویسندگان گزارش میگوید: «سیاستها و بازارهای اروپا این امکان را فراهم کردهاند که منابع تجدیدپذیر سهم زغالسنگ و گاز طبیعی را کاهش دهند.»
او افزود: «استفاده از انرژیهای بادی و خورشیدی در تمامی اقتصادهای بزرگ رو به افزایش است، اما مصرف زغالسنگ در چین و گاز طبیعی در ایالات متحده همچنان افزایش مییابد. در این شرایط، اروپا از تمامی مزایای مقرونبهصرفه بودن، امنیت و هوای پاکی که انرژیهای تجدیدپذیر ارائه میدهند، بهره میبرد.»
براساس این گزارش، اتحادیه اروپا قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ به هدف ۴۰۰ گیگاوات ظرفیت نصبشده انرژی خورشیدی دست یابد. این ظرفیت در سال ۲۰۲۴ به ۳۳۸ گیگاوات رسیده است و درصورت حفظ سرعت رشد فعلی، رسیدن به هدف ۷۵۰ گیگاوات تا سال ۲۰۳۰ نیز امکانپذیر خواهد بود.
More Stories
تهران در مسیر انرژی پاک: برنامهریزی برای تولید ۲۰ مگاوات برق خورشیدی در ۱۴۰۴
نوآوری جدید: سوختی که میتواند جایگزین سوختهای فسیلی شود