معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آبفای کشور اعلام کرد تاکنون ۱۶۹ پروژه اضطراری برای رفع تنش آبی در ۲۵ استان کشور تعریف شده است. مبنای انتخاب این پروژهها، کانونهای جمعیتی و میزان بحران کمآبی در هر منطقه بوده است.
به گزارش کلین پست و به نقل از پاون، براساس گزارش هفتگی شرکت مدیریت منابع آب ایران از ابتدای مهر ۱۴۰۳ تا ۹ خرداد ۱۴۰۴، میزان بارشهای کشور تنها ۱۴۲.۵ میلیمتر بوده که در مقایسه با میانگین بلندمدت (۲۳۲ میلیمتر) ۳۹ درصد و نسبت به سال گذشته ۴۰ درصد کاهش داشته است. در چهار استان، کاهش بارش بیش از ۵۰ درصد بوده و استان تهران نیز با ۴۳ درصد کاهش بارندگی نسبت به شرایط نرمال مواجه است.
خشکسالی و کاهش ذخایر آبی
تداوم خشکسالی در سالهای اخیر باعث کاهش شدید آب رودخانهها، ورودی سدها، منابع زیرزمینی و تالابها شده است. ورودی سدهای کشور از ابتدای سال آبی تا ۱۰ خرداد ۱۴۰۴ نسبت به سال گذشته، ۴۱ درصد کاهش یافته و میزان پُرشدگی مخازن سدها بهطور متوسط به ۵۱ درصد رسیده که نسبت به سال گذشته ۲۴ درصد کمتر است. برخی سدها در استانهای تهران، اصفهان، خراسان رضوی، قم، هرمزگان، زنجان، کرمان و مرکزی در وضعیت نامطلوبی قرار دارند.
۲۵ استان و بیش از ۵۳ شهر درگیر تنش آبی
مدیرعامل آب و فاضلاب کشور اعلام کرد ۲۵ استان و بیش از ۵۳ شهر با تنش آبی مواجه هستند. به همین دلیل، طرحهای اضطراری برای مقابله با این بحران تعریف شده و دولت اعتباراتی را به آن اختصاص داده است.
«علیرضا جزءقاسمی»، معاون راهبری و نظارت بر بهرهبرداری شرکت مهندسی آبفای کشور، با اشاره به قرارگرفتن ایران در پنجمین سال خشکسالی، گفت: «ذخایر آب سطحی و زیرزمینی بهشدت کاهش یافتهاند. درحالحاضر، ۲۷ سد تأمینکننده آب شرب کمتر از ۲۰ درصد ذخیره دارند و منابع زیرزمینی نیز در وضعیت مطلوبی نیستند.»
وی تأکید کرد تاکنون ۷۲۱ پروژه برای مقابله با تنش آبی تعریف شده که ۱۶۹ مورد آن اضطراری هستند. عدم اجرای بهموقع این پروژهها میتواند به قطعی آب در برخی استانها منجر شود. ازجمله این طرحها میتوان به «افزایش ظرفیت سامانه دوم اصفهان» (پوششدهنده مرکز استان، ۵۴ شهر و ۳۸۰ روستا)، خط دوم سد طالقان برای تهران، پروژههای انتقال آب در پایتخت، حفر چاهها و احداث خطوط انتقال در ساوه و مشهد اشاره کرد.
کیفیت آب؛ اولویت اصلی
جزءقاسمی کیفیت آب را خط قرمز شرکت آبفا دانست و گفت: «استانداردهای آب شرب در ایران حتی سختگیرانهتر از معیارهای جهانی است و ما همواره تلاش میکنیم آبی باکیفیت در اختیار مردم قرار دهیم.»
با توجه به شرایط بحرانی منابع آبی، اجرای سریع این پروژهها برای جلوگیری از تشدید بحران در ماههای پیشرو ضروری است.
More Stories
صندوق کارآفرینی امید ۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات توسعه انرژیهای تجدیدپذیر اختصاص داد
بزرگترین نیروگاه خورشیدی کشور در اصفهان افتتاح شد
تأمین برق کشاورزی از تابلوی برق سبز بورس انرژی فراهم شد